Sunday, June 17, 2012

selamat hari bapa , ayah

knape hari bapa x semeriah hari ibu??


sbb dlm kite sibuk menghargai ibu...kite lupa ttg ayah kite..
memang sy perasan .... org  sekeliling...spt x menghargai ayah mereka.
tahukah anda pengorbanan seorang bapa sgt besar dalam keluarga?


ok2...dahla.sbnrnya nk crite pasal ayah sendiri...
sbb sblm2 ni da crite pasal mak..harini tergerak hati nak crite pasal ayah.
hidup kami biasa2 je...xlah kaya x miskin.xpernah la pulak sy kebuluran x makan walaupun gaji ayah x seberape.ayh sy jenis yg x kedekut,kalau ade duit semua org die nk blanje..tapi masalah nye bile semua org die blanje ,ape yg tinggal hujung bulan?gigit jari.tu la pro n kontra nye.


huhu... kami sekeluarga bermula hidup di kl dlm serba kekurangan.ayh sy hanya bekerja sbg polis trafik dan kami sekeluarga tinggal di flat pekeliling..yg skarang nk roboh dan org cakap berhantu tu ;p
bayangkanlah..rumah tu ade 1 bilik,anak de 3 org,gaji x seberape tapi kami sekeluarga ttp dpt terus kan hidup walau dlm serba kekurangan.(aduh rase sedih lak taip part ni..terharu kejap).


sy mase tu masih kecil..start duk situ dari lahir smpai lah umur 4 tahun.. lepas tu ayah tukat ke bukit aman n dapat la merase duk kuaters polis kat au3 keramat.kami pindah sana mase umur sy 5 tahun sampai lah umur sy 20 tahun.lama kan?huhu..sy mmg mmbesar di kl..so,dah lali ngan kl..


umur 14 tahun sy da bebas.ok bebas di sini bukan pergaulan bebas yea.tapi bebas melihat dunia... memanglah..ibu bapa mane yg xsyg anak kan.kalau mak tau sy kluar kl ngan kawan2 mesti da kene maki.hik3... terpksa la menipu..tapi sy tipu pn sbb nk blajar berdikari.


zaman sy mmbesar dlu mne de komputer kat rumah,internet lagi lah.kami bukan x mampu tapi mungkin duit bli komputer tu boleh beli bnde yg lagi berfaedah.sy jenis yg paham...xpulak sy hentak2 kaki nk komputer cm sesetengah org yg mintak je boleh dapat.sy paham keadaan keluarga sy time tu dan sy redha :)


kami xde kereta sendiri sampai lah sy form2 barulah ayh sy beli.smpai masam2 muka org kalau ckp nak tumpang balik kampung..hati sakit tapi tahan jelah dah kite x mampu..n alhamdulillah lah lepas tu de rezeki skit ...ayah tros bli kerete n kerete tu lah yg kami guna sampai skrg.


ayah sy seorg yg peramah n cakap laju.kdg2 sy pun x paham pe yg die ckp n buat2 paham jelah..nk jaga hati ;p
huhuhu..tapi manusia kan..ade yg suka ade juga yg mmbenci..ade jugak kdg2 sy dengar org2 kutuk ayh sy..kadang2 depan mate lak tu.sy pelik lah..dorg ni xde hati dan perasaan ke?dan sy paham...bak kate hanis zalikha ''u cant make everybody like u,u dont even like everybody'' so sy pun buat rilex jela ;p


dari kecik sy x penah kne pkul ngan ayah sy.sungguhpun cmtu sy tetap jd org.sy jadi kuat bila fikir tentang keluarga . sy belajar rajin2 time skola n seringkali dpt tempat pertama time sklh menengah.tu jela hadiah yg sy boleh bagi...sy xde duit berkepuk nak blanje nak bagi hadiah.jadi kegembiraan mereka adalah hadiah yg x ternilai bg sy.sy happy bile tgk dorg happy.setiap kali naik pentas amik anugerah cemerlang mesti sy pandang muka mak n ayh...sy nmpk muka bangga mereka.sy terharu :'(


sbg manusia kita x pernah terlepas dari mmbuat kesilapan,spt sy.mungkin sy da banyak sakit kan hati ayh sy.tinggi suara dgn dia..terkasar bahasa.dan mintak maaf bila raya.tapi sy tau tu satu budaya yg x elok.sbb mentaliti org melayu kdg2 begitu.kdg2 sy rasa menyesal buat cmtu..sdgkan ayh x pernah pun terkasar bahasa dgn sy.


sy sgt syg ayah saya :) walau seteruk manepun dia.dia tetap ayh sy.ayah hanya ade 1 di dunia.dan x boleh di tukar ganti. sy x nk menyesal di kemudian hari.sbb kita x kan pernah boleh beli masa.


dn alhamdulillah..hidup kami dah selesa skrg..kami pun dah berpindah ke melaka.hidup yg lebih selesa.rezeki yg melimpah ruah.hidup kak n abg pun semakin lama semakin baik dan sy sentiasa mendoakan kehidupan yg lebih baik utk keluarga kami pada  masa akan datang.

n dad, u r da best dad in da world . i love u :)

3 comments:

nazirulhazwan~ said...

Sampaikan salam kt ayah anda. cakap kt dia dia ade anak yg baik :)

Al Kisah said...

yeke tak meriah.. hurmm nanti alkisah up kisah reunion father's day..

majoliccamanatee said...

thnxs nazirulhazwan .i will :)

okay al kisah ;D